Επίσκεψη Αρχηγού ΕΦ, στα Πλοία του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχαν στην Αεροναυτική Άσκηση (PASSEX) ‘’CYP/ISR-03/2021’’

5/11/2021

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στις 03 και 04 Νοεμβρίου 2021 αεροναυτική άσκηση (PASSEX) μικρής κλίμακας, με την κωδική ονομασία «CYP/ISR-03/2021», στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού - Λάρνακας, με τη συμμετοχή Πολεμικών Πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού και του στολίσκου του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), που έλαβε μέρος στην πολυεθνική άσκηση «NEMESIS-2021».     

Στη PASSEX, συμμετείχαν, από πλευράς της Εθνικής Φρουράς, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και τα Παράκτια Περιπολικά (ΠΠ) ΤΣΟΜΑΚΗΣ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθώς και 1 Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης, της Διοίκησης Αεροπορίας,  ενώ από το ΠΝ του Ισραήλ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων  (ΤΠΚ - παρόμοιου τύπου με το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ) κλάσης Sa’ar 4.5 και 4 ΠΠ κλάσης DVORA.   

Στο ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και στο ΤΠΚ επέβαιναν κατά τη διάρκεια της άσκησης, Αξιωματικοί Σύνδεσμοι, από το Ισραηλινό ΠΝ και τη Διοίκηση Ναυτικού, αντίστοιχα, ενώ καθήκοντα Τακτικού Διοικητή (OTC) εκτέλεσε ανώτερος Αξιωματικός της Διοίκησης Ναυτικού. 

Το πρόγραμμα διεξαγωγής της διεθνούς άσκησης και το σύνολο των γυμνασίων που σχεδιάστηκαν εκτελέστηκαν με πλήρη συντονισμό μεταξύ των πληρωμάτων. Ειδικότερα, στις 03 Νοε 21, πραγματοποιήθηκαν πυρά επιφανείας. Μετά την ολοκλήρωση των βολών, όλα τα Πλοία ελλιμενίσθηκαν στη Λάρνακα από όπου απέπλευσαν πρωινές ώρες στις 04 Νοε 21 για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλάμβαναν την αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής, γυμνάσια επιστασίας βλαβών – αντιμετώπισης πυρκαγιάς, παροχή Α’ Βοηθειών Μάχης, ρυμούλκηση, σχηματισμοί Πολεμικών Πλοίων - Τακτικοί Προχωρητικοί Ελιγμοί και αεροδιακομιδή (MEDEVAC). 

Η  άσκηση κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό της Εθνικής Φρουράς και στις Μονάδες του Ισραηλινού ΠΝ, για τη διεξαγωγή αποτελεσματικής συνεκπαίδευσης σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος στο θαλάσσιο περιβάλλον προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα και συνέργεια. Αποτελεί επίσης απτή απόδειξη της άριστης σχέσης που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά, μεταξύ των ΕΔ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και ένδειξη της αμοιβαίας πρόθεσης για αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για διεξαγωγή στρατιωτικών δράσεων με απώτερο σκοπό την προαγωγή της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.   

Με την ευκαιρία του ελλιμενισμού, των Ισραηλινών Πλοίων στο λιμάνι της Λάρνακας, στις 31 Οκτωβρίου 2021, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη  όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την αποστολή και τις δυνατότητες των πλοίων από τον Κυβερνήτη του ΤΠΚ.